Ieder jaar wordt door de organisatie in overleg met Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel een goed doel in de regio Zwijndrecht bepaald waar de opbrengst van de Verkerkloop naartoe gaat. Deze bijdrage komt vooral uit de opbrengst van de bedrijvenloop, die in 1999 voor het eerst geïntroduceerd is. Kijk voor meer informatie over het goede werk van de Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel op hun website: www.rotary.nl/zwijndrechtwaalendevel

Parkboederij Zwijndrecht
Bij de Verkerkloop is het gebruikelijk dat er ieder jaar een goed doel wordt uitgekozen waar de opbrengst van de Bedrijvenloop aan besteed wordt. Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel (de organisator van de Bedrijvenloop) kiest zo’n doel in overleg met de directie van Verkerk. Meestal betreft het een lokaal project in Zwijndrecht of directe omgeving. Voor 2023 is het goede doel de Parkboerderij in het Develpark.

Nieuwe naam voor de Kiboe-Hoeve
De Parkboerderij is de nieuwe naam voor de Kiboe-Hoeve. Deze kinderboerderij bevindt zich sinds 1969 in het Develpark en is hoog nodig aan vernieuwing toe. De Gemeente Zwijndrecht gaat deze vernieuwing de komende maanden uitvoeren, waardoor binnenkort een grotendeels vernieuwde kinderboerderij zal verschijnen. Deze vernieuwing wordt gelijk aangegrepen om de doelgroep van bezoekers uit te breiden. Zo hoopt men ook ouderen en scholieren op de nieuwe locatie te gaan verwelkomen. Recent werd door serviceclub Kiwanis al een rolstoelschommel aangeboden. Een presentatieruimte zal ook worden ingericht om educatieve activiteiten te kunnen ontplooien. Bij zo’n nieuwe opzet hoorde ook een nieuwe naam: Parkboerderij Zwijndrecht.

Extra faciliteiten bouwen
De Stichting Vrienden van de Kiboe-Hoeve, die de beheerder ondersteunt in zijn activiteiten en extra faciliteiten probeert te verkrijgen, is dolblij met het besluit van de Gemeente Zwijndrecht om bijna 4 miljoen euro te investeren in de nieuwe Parkboerderij. En om de vernieuwde Parkboerderij nog mooier te maken wil de stichting geld bijeenhalen om wat bijzondere extra faciliteiten te kunnen bouwen. De opbrengst van de Verkerkloop gaat hiervoor gebruikt worden. Deze extra faciliteiten zijn een speciaal diervriendelijk verblijf voor konijnen (een Konijnorama).

Een speciaal ontwerp hiervoor is in Ommen al succesvol toegepast. Naast dit konijnenverblijf moet er volgens de stichting ook een ooievaarsnest komen en wordt nog gedacht aan wat andere kleinere aanvullingen.

 

Wat waren de goede doelen van afgelopen edities?

Voor de Verkerkloop 2022 hebben we ons ingezet voor de natuur! Samen met Rotary Zwijndrecht Waal en Devel en Staatsbosbeheer is er een nieuw bos aangeplant tussen Zwijndrecht en Heerjansdam. Uiteindelijk zal het “Rotary Verkerk bos” een nieuw stuk natuur zijn voor de Drechtsteden waar iedereen van kan genieten. Een prachtig initiatief waar we helemaal achter staan!

Voor de Verkerkloop 2019 hebben we ons ingezet voor de stichting Support Casper. Tevens was een deel van de opbrengsten voor het goede doel voor Stichting Zo Mooi Wonen. In totaal is er € 27.300 opgehaald!

Het goede doel voor de Verkerkloop 2018 was de "Schoolbus Natuureducatie"! In de Zwijndrechtse Waard krijgen de kinderen van alle basisscholen al 10 jaar natuurlessen in de natuur. Het vervoer van deze kinderen wordt steeds meer een uitdaging voor de kinderen en de scholen. Vandaar dat wij ons samen met Rotary Zwijndrecht Waal en Devel hebben ingezet voor het faciliteren van een schoolbus, speciaal voor deze natuurlessen! In totaal is er € 23.500 opgehaald.