Geschiedenis

De Verkerk Groep bestaat al sinds 1923.
Onderstaand volgt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de historie van ons bedrijf.

 

Jaren 20

Op 9 mei 1923 opent P.A. (Piet) Verkerk bij zijn moeder in de huiskamer aan de Ringdijk 69 in Zwijndrecht een reparatie-inrichting voor rijwielen.
In 1926 betrekt hij een nieuw winkelpand op de Ringdijk 123, waar hij naast rijwielen ook elektrische artikelen verkoopt.

 

Jaren 30

De Gemeente Zwijndrecht groeit en P.A. Verkerk groeit mee. Ons bedrijf overleeft de crisisjaren en krijgt steeds grotere projecten, waaronder elektrische installaties voor de Gemeentelijke HBS in Dordrecht, de Tomado fabrieken en het Raadhuis in Zwijndrecht. 

 

Jaren 40

Door de Tweede Wereldoorlog stagneert de groei van ons bedrijf, maar tijdens de wederopbouw na de oorlog pakt Piet Verkerk de draad weer op samen met broer Bram.
Installaties worden technisch steeds ingewikkelder en er wordt gestart met de fabricage van plaatstalen verdeelkasten. In 1948 viert Verkerk haar 25-jarig jubileum. 

 

Jaren 50

In 1950 wordt een nieuw bedrijfspand aan de Lindelaan in Zwijndrecht in gebruik genomen met ruimte voor kantoor, werkplaats en magazijn.
Door de grote hoeveelheid herstelwerkzaamheden na de watersnood in 1953 groeit het bedrijf sterk. Er wordt steeds meer landelijk gewerkt in de utilitaire en industriële marktgebieden. Ook worden de eerste elektrische installaties aangelegd in bejaarden- en verpleeghuizen. 

 

Jaren 60

In 1960 stelt P.A. Verkerk zijn schoonzoon de heer drs. A.G. (Rinus) Visser aan als directeur.

P.A. Verkerk overlijdt in 1961 op 61-jarige leeftijd.
De personeelsvereniging ‘Contact’ wordt in 1962 opgericht.
Verkerk groeit uit zijn voegen en in 1968 wordt grond gekocht aan de Molenvliet in Zwijndrecht waar een nieuw bedrijfspand wordt gebouwd.

 

Jaren 70

In 1970 wordt ons bedrijf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als P.A. Verkerk Elektrotechniek NV.

In 1972 wordt dit P.A. Verkerk Elektrotechniek BV.
In 1972 wordt het nieuwe bedrijfspand met genoeg ruimte voor kantoor, magazijn en productiefaciliteiten aan de Molenvliet nr. 1 in gebruik genomen. Hier is Verkerk nog steeds gevestigd.
In 1973 wordt het 50-jarig jubileum gevierd. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt ook de eerste Verkerkloop gehouden, een prestatieloop voor het personeel en lopers uit Zwijndrecht en omgeving. De eerste loop heeft 350 deelnemers, het jaar erna zijn dit er al 800, omdat de schooljeugd uit Zwijndrecht en Heerjansdam enthousiast mee doet.

P.A. Verkerk Elektrotechniek BV maakt een stormachtige ontwikkeling door. De eenvoudige licht- en krachtinstallaties van vroeger zijn uitgebreid met veel omvattende installatietechnieken en het bedrijf specialiseert zich in elektrotechniek, regeltechniek, automatisering, beveiliging, communicatie en paneelbouw.

Sinds 1973 wordt jaarlijks de verkerkloop gehouden waarmee jaarlijks veel geld voor goede doelen in Zwijndrecht en omgeving wordt binnengehaald. In de loop der jaren is dit evenement uitgegroeid tot het grootste sportevenement in Zwijndrecht, tegenwoordig lopen er meer dan 2400 atleten mee aan deze loop.


In 1976 wordt het winkelbedrijf afgestoten, de drie winkels worden overgenomen.
 

Jaren 80

In 1980 wordt in Hoevelaken een vestiging geopend nadat al enige jaren vanuit een woonhuis gewerkt werd. Zo is het bedrijf voor het midden en noorden van Nederland beter bereikbaar.

In 1983 wordt de heer J.Th.L. (Sjef) Schneiders algemeen directeur en gaat een regionaal praktijkvervangend opleidingscentrum (R.P.O.C.) voor leerlingen van start voor het Drechtstedengebied.

Het 60-jarig jubileum wordt groots gevierd en de bedrijfsnaam verandert in Installatietechniek P.A. Verkerk BV.
In 1984 wordt gestart met de ontwikkeling van een oproep- en communicatiesysteem ten behoeve van de ouderen- en gezondheidszorg: het Verkerk Service Systeem 2000, een eigen product dat ook via derden wordt verkocht.

 

In 1986 legt de heer A.G. Visser zijn functie van directeur neer. Hij blijft wel aan het bedrijf verbonden als financieel adviseur.
In 1987 verandert de bedrijfsorganisatie: een managementteam krijgt de leiding over het bedrijf en de organisatie wordt verdeeld in vier gespecialiseerde productie-eenheden (Utiliteit, Industrie, Regeltechniek AC en Verkerk Service Systemen) en drie stafeenheden (Administratie, Interne Zaken en Personeel & Organisatie). Ook wordt het kantoor uitgebreid en opnieuw ingedeeld.
In 1989 gaat Verkerk Service Systemen voor het eerst naar de Medica beurs in de Jaarbeurs in Utrecht en wordt er gestart met sponsoring van basketballvereniging B.C. Verkerk in Zwijndrecht.

 

Jaren 90

In 1992 wordt Orbitron Electronics B.V. uit Dordrecht overgenomen, gespecialiseerd in hoogfrequente technieken. Dit leidt tot de oprichting van Orbitron Communications BV.
In datzelfde jaar wordt er gestart met de uitbreiding van het bestaande pand op extra aangekochte grond aan de Molenvliet.
In 1993 bestaat Installatietechniek P.A. Verkerk BV 70 jaar. Dit wordt gevierd met de opening van de nieuwbouw en het gerenoveerde hoofdgebouw. In het nieuwe gedeelte zullen Verkerk Service Systemen en Orbitron Communications worden ondergebracht.

Het bedrijf gaat in 1993 voor het eerst naar de Electrotechniek beurs in de Jaarbeurs in Utrecht.
In de jaren 1993 en 1994 stagneert de groei door een tegenvallende economie. Vanaf 1995 herstellen de mindere resultaten zich weer.
In 1994 is Installatietechniek P.A. Verkerk BV trots op het behalen van het ISO9001 certificaat, waarmee het hoge niveau van het kwaliteitsmanagementsysteem officieel vastgesteld is. Daarnaast behaalt het bedrijf ook VCA**, de criteria van Toezicht en in 1995 het Waarborg Certificaat.

In 1996 komt de eerste Verkerk Profile uit: een gedrukt magazine met informatie voor relaties en personeel.
Verkerk Service Systemen introduceert in 1996 de moderne opvolger van VSS 2000: het oproep-/communicatie-systeeem VSS II. Het jaar erna wordt het ontwerp van VSS II beloond met de IF Product Design Award 1997.
Sinds 1998 is Verkerk een NCP-erkend BORG beveiligingsbedrijf.

 

In 1998 wordt het 75-jarig jubileum gevierd en legt de heer J.Th.L. Schneiders zijn functie van algemeen directeur neer.

De heer H. (Henk) Kind wordt Voorzitter van de directie. De heer P.E.G. (Peter) Schneiders wordt Commercieel Directeur en de heer P.A. (Pieter) Visser wordt Directeur Personeel & Organisatie.  J.Th.L. Schneiders blijft directeur van de holding.
In het jubileumjaar komt ook de eerste editie van de vervanger van de Profile uit: de Verkerk Vision. Het personeel ontvangt iedere vier weken via de Verkerk Personal nieuws en belangrijke bedrijfsmededelingen.
De Verkerkloop is een aantal jaren niet georganiseerd, maar wordt met de jubileumviering weer nieuw leven ingeblazen. In 1999 sluit de Rotaryclub Waal en Devel zich bij de organisatie van de loop aan en wordt voor het eerst de bedrijvenloop geïntroduceerd. Met de opbrengsten uit deze sponsoring wordt een goed doel in de regio gesteund.
In 1999 is Verkerk voor het eerst officieel op Internet te vinden via onze eigen website: www.verkerkgroep.nl.
 

2000 tot heden

Tijdens de eeuwwisseling is ons hele bedrijf in staat van paraatheid voor de voorspelde grote storingen. Dit blijkt gelukkig een storm in een glas water.

In 2000 ontstaat de 5e productie-eenheid Beheer & Onderhoud met de doelstelling van een hoge flexibiliteit naar de klant voor het verlenen van service en onderhoud.
Vanaf 2001 presenteren wij ons als de Verkerk Groep, de statutaire naam blijft wel Installatietechniek P.A. Verkerk BV. Naast de Verkerk Groep worden 5 nieuwe handelsnamen in gebruik genomen, die staan voor de verschillende disciplines binnen het bedrijf: Verkerk Installatietechniek, Verkerk Service Systemen, Verkerk Inspectie, Verkerk Beheer & Onderhoud en Orbitron Communications.

 

In 2001 behaalt de Verkerk Groep als één van de eerste elektrotechnische bedrijven het ISO9001:2000 certificaat, waarmee het kwaliteitsmanagementsysteem getoetst wordt aan de nieuwste normstelling.
Sinds 2002 is Verkerk een NCP-erkend Installatiebedrijf Brandmeldinstallaties en vanaf 2003 zelfs NCP-erkend Branddetectiebedrijf.
In 2003 wordt het 80-jarig jubileum uitbundig gevierd en verandert de handelsnaam Verkerk Installatiechniek in Verkerk Elektrotechniek, vanwege de verwarring die het begrip veroorzaakt: Verkerk is meer elektrotechnisch dan werktuigbouwkundig installateur.
In 2005 introduceert Verkerk Service Systemen naar aanleiding van een aantal belangrijke veranderingen in de gezondheidszorg het nieuwe concept 'Zorg zonder Zorgen', dat uitgaat van meerdere systemen binnen één IP infrastructuur.

In 2006 is de Verkerk Groep officieel in het bezit van het ICT Keurmerk.

In 2006 vindt er een wisseling plaats in de directie. De heer H. Kind treedt terug als Voorzitter van de directie en de heer P.J. (Pleun) van den Berg treedt toe tot de directie, verantwoordelijk voor Financiële Zaken. P.E.G. (Peter) Schneiders is verantwoordelijk voor Technische en Commerciële Zaken en P.A. (Pieter) Visser is verantwoordelijk voor Personeel & Organisatie, Inkoop en Algemene Zaken.

De heer H. Kind wordt aangesteld als adviseur van de directie.

In 2008 wordt het 85 jarig jubileum groots gevierd, een unieke prestatie waar dan ook iedere medewerker erg trots op is.

 

 


 • uitslag 5 en 10 km
 • uitslag bedrijvenloop
 • wat is de Verkerkloop?
 • inschrijven
 • scholenloop
 • individuele loop 5 en 10 km
 • bedrijvenloop 5 en 10 km
 • runningshirt
 • poster verkerkloop 2019
 • trainingsschema 5 en 10 km
 • Startnummer ophalen en andere tips
 • Privacy
 • nieuws
 • programma
 • parcours
 • locatie en verkeer
 • goede doel
 • sponsors
 • foto's
 • -->