Bij het 50-jarig bestaan van Verkerk in 1973 wilde de toenmalige directeur, A.G. Visser, een aantal leuke activiteiten opzetten in het kader van het jubileum. Voormalig medewerker Henk Nugteren en destijds voorzitter van de atletiekvereniging Energie uit Barendrecht kwam op het idee om een prestatieloop te organiseren voor de medewerkers en voor lopers uit Zwijndrecht en omgeving met start en finish bij Verkerk aan de Molenvliet. De eerste Verkerkloop was een feit en werd gehouden op de zaterdag voor Pasen in 1973. Bij deze eerste loop werd gerekend op 150 lopers, het werden er echter 350 die afstanden liepen van 5 of 10 kilometer. Jaarlijks terugkerend
Directeur Visser was zo enthousiast dat hij bij de prijsuitreiking al voorstelde om er een jaarlijks terugkerend festijn van te maken. Het jaar erop werd er zelfs een officiële 15 km wegwedstrijd van de Nederlands Atletiek Unie aan toegevoegd. Ook werden de scholen van Zwijndrecht en Heerjansdam benaderd. Zo kwamen er op de 2e Verkerkloop al 800 deelnemers af (atleten, trimmers en schooljeugd).

Gedurende 20 opeenvolgende jaren had de Verkerkloop een hoog waarderingsgehalte. Zelfs landelijk bekende atleten en ook lopers uit België verschenen aan de start. Na 20 jaar kwam echter landelijk de klad in prestatielopen, de Triatlon deed zijn intrede en na de editie van 1992 hield de Verkerkloop op te bestaan.

Bij het 75-jarig bestaan van Verkerk in 1998 werd binnen Verkerk opnieuw het idee geopperd om nog eens een Verkerkloop te organiseren. Het idee leefde ook bij de Zwijndrechtse scholen en na overleg was de Verkerkloop herboren. Sindsdien is het weer een jaarlijks terugkerend sportief evenement van formaat. Wat deelnemersaantal betreft is de loop zelfs het grootste sportevenement van Zwijndrecht en de scholenloop een van de grootste van Nederland. Iets waar wij trots op zijn!

Rotary voor het goede doel
In 1999 sloot Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel zich bij de organisatie van de Verkerkloop aan. Toen werd ook de bedrijvenloop geïntroduceerd, waarmee jaarlijks veel geld voor goede doelen in Zwijndrecht en omgeving wordt binnengehaald.

Tegenwoordig zijn we een hardloopevenement voor jong en oud met plek voor 3500 deelnemers!

Kijk voor meer informatie over Verkerk op www.verkerk.com